Koroziv Madde İçimi gibi Sebeplerle Mideye Operasyon Yapılarak Alınması Sonrası Oluşan Kaybın İşlev Yitirilmesi veya Sürekli Zayıflaması Yönünden Değerlendirilmesi - Yılmaz, Rıza; Kıyak, Samet; Dündar, Halit Ziya; Türkeş, Bayram (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Türk Ceza Kanununda (TCK) tanımlanan yaralanma suçlarının Adli Tıp açısından değerlendirilmesinde kullanılan kriterlerden birisi de ”duyu veya organlarının işlevinin sürekli zayıflaması ya da yitirilmesidir”(1). TCK’da tanımlanan yaralanma suçlarının Adli Tıp açısından değerlendirilmesinde duyu veya organların işlevinin sürekli zayıflaması ya da yitirilmesi, organdaki veya ekstremitedeki anatomik kayıp ve/veya fonksiyonel bozukluğun o organ veya ekstremitenin kendi anatomik yapısı ve /veya fonksiyonuna göre %10-50 arasında ise “işlevinin sürekli zayıflaması”, %50’nin üzerinde ise “işlevinin yitirilmesi “olarak değerlendirilmektedir.(1) Ateşli silah yaralanması, delici kesici alet yaralanması, araç içi-dışı trafik kazaları, künt travmalar, yüksekten düşme, koroziv madde içimi gibi durumlarda batın içi organlardan olan mide diğer batın içi organlarla beraber veya nadiren de olsa tek başına yaralanabilmektedir. Bu yaralanmaların sonucunda yapılan operasyonlar total gastrektomi, subtotal gastrektomi, distal subtotal gastrektomi , distal gastrektomi, hemigastrektomi, antrektomi’dir. (2,3) Bu yaralanmaların neticesinde uygulanan cerrahi operasyonlar, sonuç olarak midenin işlevinin sürekli zayıflamasına ya da yitirilmesine neden olmaktadır. TCK’nda tanımlanan yaralama suçlarının Adli Tıp açısından değerlendirme kriterleri arasına midenin de alınmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz. Midede meydana gelen anatomik kayıp oranına göre işlev kaybı veya işlevin sürekli zayıflaması mı olduğuna dair önerimiz tablo 1’de gösterdiğimiz şekildedir.