Adli Tıp uzmanlık Eğitimi Gelişmeler ve Değişiklikler - Aktaş, Ekin Özgür (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Bilindiği gibi Adli Tıp, uzmanlık eğitimini tartışmaya ve standartlaştırmaya önem veren ve bu konuda çalışmalara erken başlayan uzmanlık dallarından birisi olmuştur. 1992 yılında Uzmanlık Derneği toplantılarında başlayan çalışmalar artarak devam etmiş, 2004 yılında çekirdek eğitim müfredatı çalışmaları tamamlanmıştır. Sağlık Bakanlığınca Uzmanlık Eğitimi ile ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler sonrasında da, tüm uzmanlık alanlarında olduğu gibi Adli Tıp Uzmanlık alanı için de müfredat oluşturma sistemi kapsamında, Tıpta Uzmanlık Kurulu 1. Adli Tıp Uzmanlık Eğitim Komisyonu tarafından 2011 yılında “Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Programı (V.1.0)” hazırlanmıştır (1). Bu program daha sonra 2. Adli Tıp Uzmanlık Eğitim Komisyonu tarafından geliştirilerek 2013 yılında “Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı(V.2.0)” hazırlanmış ve TUK web sitesinde yayınlanmıştır (2). Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun (TUK) oluşturulması ve yetkileri ile ilgili yasal tartışma sürecinin yapılan mevzuat değişiklikleri ile aşılması sonrasında tüm tıp dal ve yan dal uzmanlık alanlarında daha önce hazırlanan çekirdek eğitim müfredatlarının gözden geçirilmesi ve TUK kararı ile yasallaştırılması süreci başlamıştır. Bu kapsamda 2014 yılında göreve başlayan Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma Sistemi (TUKMOS) 3. Dönem Adli Tıp Uzmanlık Eğitim Komisyonu çalışmalara başlamıştır. TUKMOS 3. Dönem komisyonu daha önceki komisyonlarca hazırlanan çekirdek eğitim programlarının geliştirilmesi ve resmileştirilmesi sürecinde görev almaktadır (3). Bu nedenle TUKMOS 3. Dönem Adli Tıp Komisyonunca, daha önce hazırlanan taslak müfredatlar gözden geçirilerek gerekli revizyonlar yapılmış, hazırlanan çekirdek eğitim programı TUK tarafından kabul edilerek 09.06.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir (4). Adli Tıp uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatları ile ilgili bu çalışmalar devam ederken Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitim Yönetmeliği’nde (TUEY) de bazı değişiklikler yapılmıştır (5). Yukarıda kısaca belirtilen çalışmaların sonuçlarına verilen linklerden ulaşabilmek mümkündür. Ancak konu ile ilgili yönetmelik, TUK kararları ve TUKMOS 3. Dönem Komisyon Çalışmaları sonucu resmileşen çekirdek eğitim müfredatı birlikte değerlendirildiğinde Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi ile ilgili bazı önemli başlıkları tekrar hatırlama ve olası yeni çalışmalar için bilgilenmenin sağlanmasında yarar görülmüştür.