Lira ve Euro Kelimeleri ile Bunlara Ait Simgeler Arasindaki Benzerliğin Adli Belge İncelemesi Açısından Değerlendirilmesi - Kömür, İlhami and Başpınar, Bünyamin and Kınoğlu, Kubilay and Şahin, Esat and Gürler, Selçuk and Çakır, İrfan and Üner, Hüseyin Bülent (Adli Tıp Bülteni, 2015)
Amaç: Türkiye’de 1 Mart 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan Türk Lirası simgesi olan ’’₺’’ nin Avrupa Birliği ortak para birimi olan Euro’nun simgesi olan ’’€’’ya benziyor olması ve ’’Lira’’ yazısı ile ’’Euro’’ yazısının da birbirlerine kolayca dönüştürülebilirliği adli belge inceleme uzmanları açısından önemli bir sorundur. Gereç ve Yöntem: Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Adli Belge İnceleme Şubesi, yıllık ortalama 10.000 dosya ile Türkiye’de en fazla adli belge incelemesi yapan kurumlardan biridir. Adli Belge İnceleme Şubesi’nde yukarıda bahsedilen şekilde bir sahteciliğe bugüne kadar rastlanmamış olmakla birlikte ileride böyle bir sahteciliğin oluşması kuvvetle muhtemel öngörüldüğü için sanal olarak oluşturulan örnekler ile konuya dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bulgular ve sonuç: Sanal olarak oluşturulan çek ve senet örneklerinde ’’Euro’’ ve ’’Lira’’ kelimeleri ile ’’₺’’ ve ’’€’’ simgelerine yapılan eklemeler veya silintiler ile bu kelime ve simgeler birbirlerine kolaylıkla dönüştürülmüştür. VSC 6000 HS’de değişik dalga boylarında infrared ışık altında sened’in sahtecilik yapılmadan önceki ilk hali ortaya çıkarılmıştır. ’’Euro’’ ve ’’Lira’’ kelimeleri ile bunlara ait simgelerinin birbirilerine dönüştürülebilme kolaylığı çek, senet vb. belgelerde miktar bölümlerindeki rakam ve yazılara müdahale etmeden para birimini değiştirmek suretiyle tahrifat yapılma olasılığını artıracağını düşünmekteyiz.