Bakımevinde Ölüm ile Sonuçlanan Engelli Çocuğa Yönelik Fiziksel İstismar Olgusu - Metin, Ali; Bilgin, Nursel Gamsız; Yıldırım, Veli (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Engelliler toplumumuzun yaklaşık %12.3 gibi büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Engelli bireyler, şiddet açısından risk grubunda bulunmaktadır. Engelliler çocuklar, kadınlar, yaşlılar gibi fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal şiddettin hedefi olmaktadır. Yaşanan şiddetin sonucunda fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşamakta, engel durumları artmakta veya yaşamlarını yitirebilmektedirler. Yapılan ulusal ve uluslararası birçok çalışmada engellilerin fiziksel ve cinsel başta olmak üzere birçok şiddet türüne maruz kaldıkları vurgulanmaktadır 9 yaşında bakımevinde kalan olgumuzda bakımından sorumlu kişi tarafından şiddetin en ağır sonucuna maruz kalmıştır. Şiddetin boyutu ve etkilerinin ortaya konulması şiddetin kaynağının yok edilmesine katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: engelli çocuk; fiziksel istismar; ölüm