Çocuk ve Ergen Cinsel İstismar Olgularında İstismar ile İlişkili Sosyodemografik Özelliklerin, Ailesel Değişkenlerin ve Ruhsal Bozuklukların Değerlendirilmesi - Demirci, Esra Özdemir; Özmen, Sevgi; Öztop, Didem Behice; Özdemir, Çağlar; Uytun, Merve Çıkılı (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Giriş-Amaç: Cinsel istismar tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her geçen gün istismar vakalarının sayısının yanı sıra cinsel istismar üzerinde yapılan çalışmaların sayısı da artmaktadır. Bu çalışmada; çocuk psikiyatri polikliniklerine adli rapor istemiyle başvuran çocukların sosyodemografik özelliklerini ve psikiyatrik tanılarını belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Polikliniğine Ocak-Temmuz 2014 tarihleri arasında adli rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen, cinsel istismara maruz kalmış 2-18 yaş aralığında çocuk ve ergen olgular; yaş, cinsiyet, eğitim, istismar tipi ve sıklığı ile DSM IV-TR tanı sınıflamasına göre psikiyatrik tanıları açısından araştırıcılar tarafından retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Olgularımız, yaşları 2 ile 18 arasında değişen 54’ü kız, 6’sı erkek toplam 60 çocuk ve ergenden oluşmaktadır. Yaş ortalaması kızlarda 14,01 ± 2,37, erkeklerde 9,66 ± 3,07’ dır. Kız olguların en sık vaginal penetrasyon (%35.2), erkek olguların ise en sık anal penetrasyon (%50) yoluyla cinsel istismara uğradığı tespit edilmiştir. Kız olgularda istismar sonrası en sık akut stres bozukluğu (%22.2) geliştiği, erkek olgularda ise en sık uyum bozukluğu (%66.7) görüldüğü tespit edilmiştir. Tartışma: Cinsel istismar; çocuk ve ergenin duygusal, cinsel, sosyal gelişimini bozmakta, psikopatolojilere sebep olmaktadır. Çalışmadaki çocukların ebeveylerinde tespit edilen psikopatoloji, boşanma ve istismar öyküleri, literatürde cinsel istismar için risk olarak belirlenmiştir. Çalışmadaki %90 vakanın kızlardan oluşması kız çocuklarının daha fazla cinsel istismara maruz kaldığı bilgisini desteklerken, kızlarda en sık akut stres bozukluğu (%22.2), erkek olgularda ise en sık uyum bozukluğu (%66.7) geliştiği tespit edilmiştir. Çocuklarda cinsel istismarın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu, gelişebilecek psikopatolojiler için risk oluşturduğu, bu nedenle sosyodemografik özelliklerin tanımlanmasının önemli olduğu unutulmamalıdır. Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, cinsel istismar, sosyodemografik özellikler.