Fatal Hipotermi Tanısında Kullanılan Yöntemlerin İrdelenmesi - Akcan, Ramazan; Yıldırım, Mahmut Şerif; Lale, Aykut; Heybet, Eyüp Ruşen (Adli Tıp Bülteni, 2014)
Hipotermi nedenli ölümler günümüz koşullarında halen postmortem tanısını koymakta zorluk çekilen vakalar arasında yer almaktadır. Kesin tanı koydurucu bulgu ve belirteçlerin olmaması nedeniyle hipotermi kaynaklı ölüm vakalarında ya tanı konulamamaktadır ya da dışlama tanısı konulmaktadır. Diğer yandan adli bilimlerde meydana gelmekte olan gelişmelere bakıldığında; literatürde fatal hipotermi tanısını kolaylaştırmada umut veren birçok anlamlı belirteç ve yöntem sunulduğu görülmektedir. Bu yazıda, fatal hipotermi tanısını akla getiren ve/veya tanı koydurabilecek bulgu ve belirteçler literatür ışığında tartışılması ve adli tıp profesyonellerinin dikkatlerinin çekilmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hipotermi, ölüm, otopsi, adli tıp