TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de İntihar Olgularının Değerlendirilmesi - Gümüş, Burak; Özer, Erdal; Yıldırım, Ali; Çetin, İlhan (Adli Tıp Bülteni, 2010)
İntiharlar tüm dünyada sosyo-ekonomik fark gözetmeksizin önemli bir halk ve ruh sağlığı sorunu olarak değerlendirilmektedir. Birçok ülkede özellikle gençlerde trafik kazalarından sonra önde gelen ölüm nedenleri arasındadır. Bu çalışmada; Türkiye’de 2002-2009 yılları arasında meydana gelen intihar vakalarının yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, intihar nedeni ve yıllar içerisindeki değişimini değerlendirmek ve dünyadaki genel intihar eğilimi ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamızda Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) İntihar ile ilgili 2002-2009 yılları arasındaki intihar istatistikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde Windows SPSS 15.0 istatistiksel programı kullanılmıştır. Olguların %64,4‘ünün erkek olduğu ve %35,6’sının kadın olduğu saptanmıştır. Erkek intihar olgularında tüm yaş gruplarmda 2002-2009 yılları arasmda sürekli bir artış olduğu dikkati çekmektedir. Kadm intihar olgularında 0-19 ve 20-39 yaş grubunun 2002-2009 yılları içerisinde azalma gösterdiği ancak 40-59 ve 60 ve üzeri yaş grubunda ise artış olduğu görülmektedir. intihar eden olguların %62,9’unun ilkokul-ilköğretim-ortaokul düzeyinde, %16,3’ünün lise düzeyinde, %5,rinin yüksek öğretim düzeyinde eğitim durumu olduğu saptanmıştır. 2002-2009 yılları arasından intihar eden olguların %47’sinin ası, %23,5’inin ateşli silah, %14,2’sinin kimyevi madde, %9’unun yüksekten atlama yöntemini kullandığı gözlenmiştir. 2002-2009 yılları arasmda intihar eden olguların %34,3’ünün bilinmeyen bir sebep, %23,8’sinin hastalık, %15,1’inin aile geçimsizliği, %10,2’sinin geçim zorluğu, %6,7’sinin hissi ilişki nedeniyle intihar ettiği gözlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre intihar nedeniyle küresel mortalité oranı yüz binde 16 olarak bildirilmiştir. 2009 yılında Türkiye’nin toplam nüfusunun 72.561.312 olduğu dikkate alındığında, Türkiye’de 2009 yılında intihar oranının yüz binde 4 olduğu gözlenmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) 2005 yılı istatistikleri incelendiğinde intihar eden olguların %52,1’inin ateşli silah yöntemi kullandığı, %22,2’sinin asma-boğulma yöntemini kullandığı, %17,6’sının ise zehir yöntemi kullandığı bildirilmiştir. Türkiye’deki intihar olgularında ası yönteminin ABD’ye göre 2,1 kat daha fazla olduğu, ABD’de ise ateşli silah yönteminin Türkiye’ye göre 2,2 kat daha fazla olduğu gözlenmektedir. Anahtar kelimeler: İntihar, intihar yöntemleri, intihar nedenleri, adli tıp