Çok Kesitli BT ve MRG’de İnternal Akustik Meatus Lateral Açısının Ölçümü Yoluyla Cinsiyet Tayini - Büyükdemirci, Figen; Akansel, Gür; Gümüştaş, Sevtap; Akhun, Nilay; Kurtaş, Ömer; Bulut, Sanem Dereli (Adli Tıp Bülteni, 2010)
Bu çalışmada Petröz kemik internal akustik kanal meatus lateral açısının ölçülmesi ile yapılan cinsiyet tayininde çok kesitli (multislice) BT ve MRG’ nin etkinliğini, lateral açıda sağ-sol arasında farklılık olup olmadığım ve yaş ile lateral açı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Temporal BT, temporal MR ya da kranial MR görüntülemesi yapılan toplam 301 hastadan (163 kadın, 138 erkek) elde edilen aksiyel kesitlerde lateral açının çift taraflı ölçümü yapıldı. Ölçüm tekniği olarak, Akansel ve arkadaşlarının bir kadavra çalışmasından modifiye ettikleri yöntem kullanıldı. Hastalar; tüm hastalar (BT+MR), yalnızca BT, yalnızca MR olarak ana gruplara ve her grup da 0-9 yaş, 10-17 yaş, 18 yaş ve üstü ve 0-17 yaş olarak dört alt gruba ayrıldı. Elde edilen ortalama değerler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. 0-9 yaş grubu kadın BT hastaları dışında tüm ana ve alt gruplarda sağ ile sol lateral açı ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Tüm ana ve alt gruplarda sağ ve sol lateral açı ortalama değeri, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olup bu farklılık özellikle erişkin yaş grubunda (18 yaş ve üstü) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Onsekiz yaş ve üstü grupta yaş ile lateral açı arasında negatif korelasyon, diğer alt gruplarda ise pozitif korelasyon ön planda idi. Erkeklerde veya kadınlarda lateral açı ortalama değerleri sağ ile sol taraf arasında anlamlı farklılık göstermemektedir. Petröz kemik internal akustik kanal meatus lateral açısının ölçülmesi ile yapılan cinsiyet tayininde çok kesitli BT ve MRG’ ın da yardımcı yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmekle birlikte olgu sayısının artrılması daha güvenilir sonuçlar verecektir. Anahtar kelimeler: Temporal kemik, cinsiyet belirleme, çok kesitli bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans görüntüleme