Hava Yastıklarında Son Gelişmeler - Koçak, Aytaç; Topçuoğlu, Melike; Aktaş, Ekin Özgür (Adli Tıp Bülteni, 2010)
Ülkemizde her geçen gün trafiğe çıkan araç sayısı artmaktadır. Buna bağlı olarak trafik kazaları da artış göstermektedir. Otomobillerde iki tip güvenlik sistemi bulunmaktadır. Aktif Güvenlik Sistemleri kazayı başlamadan önlemeyi amaçlarken (ABS, aktif süspansiyon, çekiş kontrol sistemi, antipatinaj sistemi vb.), Pasif Güvenlik Sistemleri; kaza başladıktan sonra korumayı amaçlar (emniyet kemeri, çelik barlar, hava yastığı vb.). Hava yastıkları 1967 yılında Alman bir otomobil firması tarafından pasif güvenlik önlemi olarak kullanılmaya başlanmış, 1980’li yıllarda sürücüler için, 1988’de ön koltukta oturan yolcular için kullanımı yaygınlık göstermiştir. Bu gelişmelerle birlikte hava yastıklarının hayat kurtarıcı oldukları saptanmış ancak kendilerinin de yaralanmalara sebep olabildikleri ortaya çıkmıştır. Daha sonra hava yastığına bağlı yaralanmaları azaltmak amacıyla ikinci nesil gücü azaltılmış hava yastıkları piyasaya sürülmüştür. Günümüzde ise ağırlık sensörü, araç içindeki kişileri ve kaza şiddetini ölçen sensörlerle çalışan üçüncü nesil hava yastıkları geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca motosiklet sürücüleri için hava yastıklı motosiklet, hava yastıklı kask ve giyilebilir hava yastıkları geliştirilmiştir. Anahtar kelimeler: Trafik kazaları, pasif güvenlik sistemleri, hava yastıkları, hava yastığına bağlı yaralanmalar