Künt Göz Travmalı Adli Olgularda Santral Korneal Kalınlık Ölçümlerinin Değeri - Isır, Aysun Baransel; Erbağcı, İbrahim and Saygılı, Oğuzhan and Özdil, Serdar and Okumuş, Seydi (Adli Tıp Bülteni, 2009)
Bu çalışmada, künt göz travması nedeniyle başvuran olguların ultrasonik pakimetri ile santral kornea kaimlik değişimleri değerlendirilerek adli raporlandırma sürecinin belirlenmesi amaçlandı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda, 2004-2007 tarihleri arasında savcdık kanalıyla gönderilen vakalardan künt göz travmalı 76 olgunun, göz muayenelerine ek olarak ultrasonografik pakimetriyle santral korneal kalınlık (SKK) değerleri ölçüldü. Olgular travmanın oluş zamanı ile muayene zamanı arasında geçen süre dikkate alınarak iki gruba ayrıldı. Birinci grup travma ile travmadan en fazla 3 ay geçen olguları, ikinci grup ise 3 aydan sonra muayeneye gelen olguları kapsamaktaydı. Tüm olguların sağlam gözleri de kontrol grubu alınarak irdelendi. Olguların cinsiyet, yaş, travma nedeni gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, değişkenler için ortalama ve standart sapma hesaplandı. Hesaplamalar ve testler SPSS 13.0 programı kullanılarak yapıldı. Oluşturulan gruplarm sağlam ve travmalı gözlerinin SKK değerleri ortalamalarımn önemli derecede farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi maksadıyla t testi uygulandı. P değeri < 0.05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışma kapsamına alman 76 olgunun 47’si erkek, 29’u kadın olup yaş ortalaması 34.8 (16-56 yıl) idi. Travmaların %59.2’si darp, %18.4’ü trafik kazası ile, %13.2’si iş kazası ve %9.2’si çarpma-düşme nedeniyle meydana gelmişti. 30 olgudan oluşan grup I’de travmaya maruz kalmayan gözlerin ortalama SKK değeri 545.2 + 10.18 /t iken, travmaya maruz kalan gözlerin ortalama SKK değeri 565.9 + 22.4 jıt (p0.05) olarak saptandı. Künt göz travmalı adli olgularda, özellikle ilk üç ayda başvuran grup I’deki travmalı gözlerin SKK değerleri, sağlam gözle-rinkilerden daha yüksek olarak tespit edildi. Duyu veya organların işlevlerinin zayıflaması veya yitirilmesi yönünden değerlendirilen bu olgularda, adli raporlandırmanın iyileşme süreci sonrasında yapılması gerektiği için, travmadan en az 3 ay sonra muayene edilmesinin daha uygun olacağı kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Künt göz travması, ultrasonografik pakimetri, santral korneal kalınlık