0-15 Yaş Arası Çocukluk Çağı Yanık Olgularının Değerlendirilmesi - Zor, Fatih; Tuğcu, Harun; Açıkel, Cengiz Han; Deveci, Mustafa; İskender, Salim and Toygar, Mehmet and Şengezer, Mustafa (Adli Tıp Bülteni, 2008)
Çocukluk çağında en sık görülen yanıklar, sıcak bir obje veya sıcak sıvı ile temas sonucu meydana gelmektedir. Çocukluk çağı yanık olgularında etiyoloji genellikle kaza olup, ihmale bağlı yanık olguları %6-20 oranında görülmektedir. İhmale bağlı yanıkların en sık nedeni haşlanma yanıklarıdır. Haşlanma yanıkları vücudun sıcak sıvıya dalması veya sıcak sıvının vücuda sıçraması ile oluşmaktadır. Bu çalışmada, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yanık Merkezinde, 2002-2006 yılları arasında yatırılarak tedavi edilen, 0-15 yaş arası, 82 olgunun hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Olguların yaş, cinsiyet, yanık nedeni, yanık derecesi, yanık yüzdesi, hastanede yatış süresi, mortalité ve morbidité özellikleri değerlendirildi. Olguların, %72’sinin haşlanma yanığı, %19’unun alev ve aleve bağlı inhalasyon yanığı, %5’inin elektrik yanığı ve %4’ünün temas yanığı olduğu saptandı. Olguların vücut yanık yüzde oranının %20.71, mortalité oranının ise %17.1 olduğu tespit edildi. Sözlü olarak ifade etme becerileri tam gelişmemiş, küçük yaştaki çocuklarda ihmalin saptanması zordur ve bu olgular kolaylıkla kaza şeklinde yorumlanabilmektedir. Yanığın loka-lizasyonu, biçimi, yaralanmanın oluş şekli ile yanığın karakteristiği arasındaki ilişki değerlendirilerek, yaralanmanın kaza veya ihmal sonucu meydana gelip gelmediği saptanabilir. Çocuk ihmaline ait kanıtların fark edilmesi ile sağlık personelinin sorumluluğu artmakta ve olguların adli makamlara bildiriminin yapılması gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Çocuk, yanık, ihmal