Eroin İntoksikasyonuna Bağlı Ölümlerde Akciğerde Birefringent Materyal Araştırılması - Akyıldız, Elif Ülker; Ersoy, Gökhan; Özata, Ahmet Bülent; Çelik, Safa (Adli Tıp Bülteni, 2005)
Eroin intoksikasyonuna bağlı ölümler önlenebilir ölümlerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ölüm mekanizması net olarak açıklanamamış olmakla birlikte eroin intoksikasyo-nu olgularında akciğer ödemi en dikkat çekici bulgudur. Diğer yandan kronik kullanımda akciğerlerde kronik granülomatöz reaksiyon görülebilmektedir. Bu çalışmada eroin intoksikasyonu sonucunda ölen ve Adli Tıp Kurumu, Morg İhtisas Dairesinde otopsileri yapılan olgulara ait akciğer lamları histopatolojik olarak tekrar gözden geçirildi ve lamlar polarize ışık altında incelendi. Seksenaltı olgunun 15’inde yabancı cisim saptandı. Eroin öyküsü olmayan 20 adli olgu kontrol grubu olarak incelendi. Anahtar kelimeler: Eroin, akciğer, yabancı cisim, biréfringent materyal