Çocuklarda Fatal Yabancı Cisim Aspirasyonları - Gören, Süleyman; Gürkan, Fuat; Tıraşçı, Yaşar; Kaya, Ziya (Adli Tıp Bülteni, 2003)
Acil tedavi yöntemlerindeki ilerlemelere rağmen çocuklarda kazaya bağlı ölümler içinde önemli bir yer tutan yabancı cisim aspirasyonu(YCA)’na bağlı ölümlerin incelenmesi amaçlandı. 1990-2003 yılları arasında Diyarbakır Adli Tıp Grup Başkanlığı kayıtlarında bulunan YCA’na bağlı bağlı çocuk ölüm vakaları retrospektif olarak incelendi. Bu süre içerisinde kayıtlarda bulunan 8330 medikolegal ölüm arasında, YCA nedeniyle kaybedilen 15 yaşın altındaki çocuk olgu sayısı 22 (%0,26) idi. Bu çocukların 14’ü (%64) erkek, 8’i (%36) kız olup; yaş ortalamaları 2.2 ± 0.6 yıl olarak bulundu. Vakaların 20’si (%91) 1 ila 3 yaş arasındaki çocuklardı. Fatal aspirasyonlarm hepsi evde gerçekleşmişti. Başlıca aspirasyon materyali yiyecekler olup (%82), ilk sırada çerezler yer almaktaydı (%50). Carina, solunum yolunda en çok tıkanan lokalizasyon olarak bulundu (%54). Sonuç olarak gıdaya bağlı YCA ölümleri bölgemizde özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda sık görülmekte olup; bu ölümlerin önlenmesi konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi, sağlık personelinin erken tam ve tedavi konusunda yeterli donanıma sahip olması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim, aspirasyon.çocuk, ölüm