Hekimlerin Defin Ruhsatı Düzenlerken Karşılaştıkları Sorunlar Bir Anket Çalışması - Bilgin, Nursel Gamsız; Mert, Erhan (Adli Tıp Bülteni, 2003)
Ölüm raporları ve defin ruhsatlarında yer alan bilgiler sağlık istatistikleri için veri tabanı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada hekimlerin defin ruhsatı düzenlerken karşılaştıkları sorunları belirlemek, çözüm önerileri getirmek, mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programları içinde konunun önemini vurgulamak amaçlandı. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan hekimlerin ondört açık uçlu sorudan oluşan anketi cevaplandırmaları istendi. Anket verilen 200 hekimin %87’si (n= 174) anketi cevaplandırdı. Anketi cevaplayanların %89.1’i (n=155) gömme izni verilmesi için defin ruhsatı düzenlenmesi gerektiğini belirtti. %70.7’si defin ruhsatının ölümü tespit eden hekim tarafından düzenlenmesi gerektiğini düşünmekteydi, %71.84’ü defin ruhsatı düzenlerken sıkıntıları olduğunu belirtti. Hekimlerin %51.1’i ölüm sebebi olarak, ölüme neden olan asıl tanının yazılması gerektiğini düşünmekteydi, %86.8’i Uluslararası Hastalık Sınıflama (UHS) listesini kullanmıyordu. Hekimlerin %93.1’i adli tıp eğitimi almıştı. Sağlıkta doğru istatistiksel veriler elde etmek için defin ruhsatı düzenlerken Uluslararası Hastalık Sınıflama Listesi’ne göre ölüme neden olan asıl tanının yazılmasının ve mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programlarında ölüm sonrası işlemlere yönelik konuların da yer almasının önemli olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: Defin ruhsatı, adli tıp eğitimi, sağlık istatistikleri