Donma Hasarı ve Malüliyet Bir Olgu Sunumu - Biçer, Ümit; Çolak, Başar; Doğan, Türker; Tekinalp, Haldun; Akansel, Gür (Adli Tıp Bülteni, 2002)
İş kazaları ve malüliyetler, zaman zaman yargıya yansımaktadır. Mahkeme durumun belirlenmesi için Adli Tıptan rapor talep etmektedir. Olgunun, 1987 yılında görev sırasında soğukta uzun süre kalmış olması nedeniyle ayakları donmuştur. Çeşitli sağlık merkezlerince görülen olgu, bu merkezlerde “burger”, “öpere sempatektomi, burger” gibi tanılar almış, ayrıca bir üniversite hastanesi tarafından da görülen olgu hakkında “ alt ekstremitede donuk sonucu periferik arter yetersizliği yoktur” raporu verilmiştir. Olgu, 1997 yılında ayağında meydana gelen hasar nedeniyle “Burger” tanısıyla emekli edilmiş. Kendisine daha once verilen tıbbi raporlar dikkate alınarak Emekli Sandığı tarafından vazife malülii olarak değerlendirilmemiştir. Olgu durumunun Burger’den kaynaklanmadığını ileri sürerek dava açmıştır. 2001 yılında mahkeme olgunun yeniden değerlendirilmesini istemiş, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabi-lim Dalında yapılan incelemeler sonucunda öykü ile patolojik bulguların uyumlu olmadığı saptanmıştır. Ayırıcı tanı için olguda ayrıntılı fiziksel muayene ve radyolojik incelemeler yapılmış, “Burger” hastalığında kalıcı olan damar lezyonları ve kol-lateral gelişimin olguda gözlenmediği görülmüştür. Yapılan doppler ve anjiyografik incelemeler sonucunda sağ bacakta gözlenen patolojinin daha çok donma soması oluşan mirovasküler hastalıkla uyumlu olduğu kanaatini bildirir rapor düzenlenmiştir. Mahkeme düzenlenen bu rapor doğrultusunda hastanm vazife malülii olduğuna karar vermiştir. Anahtar Kelimeler: Maluliyet, Burger, Donma hasarı, Adli tıp.