Bursa’da Otopsisi Yapılan Akut İnsektisit Zehirlenmesi Olgularının Değerlendirilmesi - Türkmen, Nursel; Fedakar, Recep; Çetin, Volkan; Durak, Dilek (Adli Tıp Bülteni, 2002)
Amaç: İnsektisit zehirlenmeleri, ülkemizde zehirlenmeler içinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmada Bursa yöresine ait insektisit zehirlenmesi olgularının profilinin çıkarılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1996-2002 yılları arasında Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı Morg ihtisas Dairesi’nde otopsisi yapılan toplam 3575 adli olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Ölüm nedenleri zehirlenme olarak saptanan 365 olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Bulgular: Toplam 365 zehirlenme olgusunun 91’inin (%24,93) insektisit zehirlenmesi olduğu saptanmıştır. Olguların 65’inin (%71,43) erkek, 26 ‘sının (%28,57) kadın, 28’inin (%19,78) 20-49 yaş grubunda olduğu tespit edilmiştir. En sık orijin intihardır. Sorumlu bileşikler içinde organik fosforlu bileşikler ilk sırayı almaktadır. Sonuç: Elde edilen bulgular yapılan diğer çahşmalarla karşılaştırılmış, ortaya çıkan sonuçlar tartışılmış ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: İnsektisit, zehirlenme, ölüm, otopsi.