Kadın Üniversite Gençliği ve Mezunlarına Yönelik Cinsel Saldırı Mağdur Araştırması - Kayı, Zehra; Yavuz, Mehmet Fatih; Arıcan, Nadir (Adli Tıp Bülteni, 2000)
Çalışmamızda ülkemizde üniversite gençliği ve mezunlarına yönelik olarak kadınlarda hangi oranlarda cinsel şiddet eylemlerinin gerçekleştiği, kimler tarafından, nerede, ne zaman uygulandığı, adli makamlara ne derece yansıdığı, yansımıyorsa nedenleri ve mağdurların etkilenme dereceleri araştırılmıştır. Araştırmamıza üniversite öğrencisi ve mezunu toplam 700 kadın katılmıştır. İddia ettiğimiz veriler literatürlerle uyumlu olarak kadınların bu eylemlere yüksek oranlarda maruz, kaldığını ve özellikle temas içeren cinsel şiddet türlerinin sanılanın aksine yabancılar tarafından değil, çoğunlukla tanıdık kişilerce gerçekleştirildiği, çok büyük oranının adli makamlara yansımadığını ortaya koymuştur. Sözel, görsel ve dokunsal cinsel şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalma oranı kadınlarda % 84 tür. Basit cinsel içerikli dokunuştan zorla cinsel ilişkiye kadar uzanan dokunsal cinsel şiddet türlerine maruz kalma oranı ise % 44.8 olarak bulunmuştur. Mağduriyet oranının yüksekliğinin yanı sıra adli makamlara iletilme oranlarının düşük olması, özellikle adli tıp açısından olayı ispatlama zorluğunu aşacak çalışmaların (etkin muayene ve delillerin değerlendirilmesi) önemini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, kadın, mağdur.