İstanbul’da 1999 Yılında Sonuçlanmış Boşanma Davalarında Boşanma Nedenlerinin Değerlendirilmesi - Dişsever, Halim; Dişçi, Rian (Adli Tıp Bülteni, 2000)
Bu çalışmada İstanbul’da 1999 yılında sonuçlanmış boşanma davalarından rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilen 3060 boşanma olgusu incelenerek, boşanma nedenleri ve diğer değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır İncelenen ve davası sonuçlanmış toplam 3060 boşanma davasının %67.1’si kailin (2053), %32.9’u (1007) erkek taralından açılmıştır, boşanma nedenlerine göre dağılım incelendiğinde ilk sırayı şiddetli geçimsizlik, ikinci sırayı alkol kötüye kullanımı, üçüncü sırayı cana kast ve pek fena muamele. i sırayı ise terk boşanma nedeninin aldığı görülmektedir. Boşanan çiftlerin %41.6 sı (1272 çift) çocuksuz olup. %40.4 ü (12.36 çift) evliliklerinin ilk 5 yılı içinde boşanmışlardır. Çocukların çoğunun yaşları küçük olduğundan velayetlerin annelere verilme oranı daha yüksektir. Olguların %7.6’smıla (233 çift) eşlerden birinin, %28.2’ sinde (864 çift) her ikisinin İstanbul nüfusuna kayıtlı olduğu, %64.2’sinde (196.3 çift) her ikisinin nüfus kaydının İstanbul dışında olduğu saptanmıştır. Boşanma sonrası eşler ve çocukları ruhsal ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Sosyal güvenceleri, eşlerin nafaka durumları, işsizlik ve çocukların eğitini durumu göz önüne alındığında sosyal destek mekanizmalarının daha ila güçlendirilmesi toplum ruh sağlığı açısından faydalı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Boşanma, boşanma nedenleri.