Cinsel Saldırı Sonrası Mağdurun Karşılaştığı Sorunlar - Barutçu, Nesrin; Yavuz, Mehmet Fatih; Çetin, Gürsel (Adli Tıp Bülteni, 1999)
Bu çalışmada, ölümle sonuçlanmayan etkili eyleme taraf olan kişilere ait demografik veriler elde edilmesi ve toplumdaki genel şiddete ışık tutması amacıyla; Ocak 1998-Haziran 1998 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu 2.İhtisas Kurulu’na incelenmek üzere gönderilen tıbbi belge ve dosyalardan prospektif olarak rastgele seçilen 638’inde mağdur ve sanıklarla ilgili elde edilebilen bilgiler değerlendirilmiştir. Mağdurların % 86.2’si, sanıkların % 97.3’ü erkektir. Her iki grupta 1. sırayı 20-29 yaş grubu almaktadır. Kadınlar daha çok künt özellikli yaralanmaya maruz kalırken, erkekler daha çok penetran yaralanmalara maruz kalmıştır. Yaralanma olayları en fazla ilkbahar, en az kış mevsiminde olmuştur. Olguların % 39.4’ü 18-24 saatleri arasında yaralanmıştır. En fazla yaralanma işyeri ve işle ilişkili yerlerde (%36), 2.sırada açık mekanlarda (%29), 3.sırada ev ve eklentilerinde (%19.7), 4.sırada eğlence yerlerinde (%10.1) dir. Mağdur ve sanıklarda en büyük grubu kırsal kökenli tarıma dayalı işlerde çalışan kişiler oluştururken, bunu kurumsal işlerde çalışmayan serbest meslek grubu izlemektedir. Olguların sadece % 6.3’ü tanımadığı kişiler tarafından yaralanırken, % 5.9’u eşleri, % 34.4’ü yakın ya da uzak akrabaları tarafından yaralanmıştır. Mağdurların % 28’i, sanıkların % 25.9’u göç yaşamıştır. Anahtar kelimeler: Fiziksel Şiddet, Mağdur, Sanık, Demografik Bulgular.