Şiddet mağduru kadınlarla görüşme süreci üzerine bir derleme - Ayata Küçükbükücü, Ruşen (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Günümüzün önemli sosyal sorunlarından biri olan “şiddet” olgusu her yaş grubunu ve her cinsiyeti farklı biçimde etkilemektedir. Yaygın olarak karşılaştığımız “kadına yönelik şiddet” olgusu ise kadınların yaşamını derinden etkileme gücüne sahiptir. Bu etkiler her kadında farklı biçimde kendini gösterir ve farklı tepkilere yol açabilir. Şiddete maruz bırakılan kadınların şiddeti gizleme ve sessiz kalma eğilimleri söz konusu olabilmektedir. Yaşadığı şiddet öyküsünü paylaşmakta güçlük çeken kadınların destek almak ve güvenmek konusunda kaygıları olabilmektedir. Bu durum, ataerkil toplum yapısında kadının bireysel yaşamını özgürce sürdürmesinde kısıtlılıkların bulunması ile ilişkilidir. Şiddete maruz bırakılan kadınların; yaşadıkları şiddeti, uygulayan kişiye dair bilgileri, şiddetin gerçekleştiği ortamı ve süreci paylaşabilmeleri ancak görüşme sürecini alanında uzman ve görüşme becerilerini uygulamaya aktarabilen meslek profesyonellerinin yürütmesi ile mümkündür. Bu çalışma derleme bir çalışma olarak literatür araştırmasına dayanmaktadır. Araştırmada şiddete maruz kalan kadınlar ile gerçekleştirilen görüşmelerde dikkat edilmesi gereken noktalar ve görüşme becerileri incelenmektedir. Yapılan incelemede; görüşme ortamının görüşmeye uygun olması, güven ilişkisinin sağlanması, uzmana ilişkin becerilerin önemi, görüşmelere yeterli zamanın ayırılması vb. faktörlerin önemli olduğu görülmektedir.