12-18 yaşlarındaki bireylerin el ve el bileği radyografilerinin kemik yaşı tayini açısından Gilsanz-Ratib ve Kahn-Gaskin atlaslarıyla karşılaştırılması: tek merkez çalışması - Malkoçoğlu, Nermin; YÜCEL BEYAZTAŞ, Fatma; ATALAR, Mehmet Haydar; MALKOÇOĞLU, Ahmet; YILDIRIM, Ali; BÜTÜN, Celal (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Adli tıp uygulamalarında yaş tayini konusu birçok hususta önemlidir. Çalışmamızda Kahn Gaskin ve Gilsanz Ratib Atlaslarına göre yapılan yaş tahminlerinin kişilerin kronolojik yaşları ile uyum ve farklılıkları, atlasların birbirleri arasındaki uyum ve farklılıkları ve bu atlasların Türklerde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine 01.01.2019- 31.12.2023 tarihlerinde başvurmuş, 12-18 yaşlarındaki bireylerin, hastane arşivindeki el-el bileği grafileri geriye dönük incelenerek dışlama kriterlerine uyan olgulardan yaş grupları için 50’şer kız ve erkek olgu rastgele seçilerek 700 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgulara ait grafiler kemik yaşı tayini için Gilsanz Ratib ve Kahn Gaskin Atlaslarına göre değerlendirilmiştir. Bulgular: GR Atlasına göre değerlendirmede 18 yaş grubu haricindeki tüm kız ve erkek yaş gruplarında kemik yaşı kronolojik yaştan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kemik yaşının kızlarda 1,59 yaşa kadar, erkeklerde 0,97 yaşa kadar yüksek tahmin edilme riski olduğu saptanmıştır. KG Atlasına göre değerlendirmede kızlarda 18 yaş grubu haricinde tüm yaş gruplarında erkeklerde ise 15 ve 18 yaş grubu haricinde tüm yaş gruplarında kemik yaşı kronolojik yaştan yüksek bulunmuştur. Kemik yaşının kızlarda 0,69 yaşa kadar, erkeklerde 0,72 yaşa kadar yüksek tahmin edilme riski olduğu saptanmıştır. Sonuç: Ülkemizde çalışmamızda kullandığımız atlaslar ve mevcut diğer atlaslar ile ilgili yapılmış literatürdeki çalışmalara bakıldığında tahmin edilen kemik yaşı ile kronolojik yaş arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda ülkemize özgü kemik yaşı atlası oluşturmak amacıyla ülkemizin yedi coğrafik bölgesini içeren, geniş kapsamlı, çok merkezli, olgu sayısının yüksek olduğu ileri çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.