Görgü tanıklığı üstbellek ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: bir geçerlik ve güvenirlik çalışması - Aydın, Aylin (Adli Tıp Bülteni, 2025)
Amaç: Bu çalışma, Görgü Tanıklığı Üstbellek Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanmasını ve Türkçe konuşan toplumlarda kullanımı için geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Ölçek, bireylerin görgü tanıklığı ifadelerine ilişkin bellek kapasiteleri hakkındaki farkındalıklarını ölçmek üzere geliştirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya 201 katılımcı dahil edilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliğini değerlendirmek için açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Ölçeğin güvenilirliğini değerlendirmek için Cronbach’s alpha katsayısı hesaplanmıştır. Özgün Görgü Tanıklığı Üstbellek Ölçeği, titiz metodolojik yönergeler izlenerek Türkçeye çevrilmiş ve kültürel olarak uyarlanmıştır. Bulgular: Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, ölçeğin yapı geçerliliğinin güçlü olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, Cronbach’s Alpha katsayısı, ölçeğin yüksek düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, Görgü Tanıklığı Üstbellek Ölçeği’nin Türkçe versiyonunun psikometrik açıdan güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğunu desteklemektedir. Sonuç: Türkçe Görgü Tanıklığı Üstbellek Ölçeği, Türkiye’deki görgü tanıklığı bağlamlarında bireylerin bellek farkındalığını değerlendirmek için uygun ve güvenilir bir araç olarak değerlendirilmiştir. Bu ölçek hem araştırma hem de pratik uygulamalarda önemli bir araç sunmaktadır.