Yabancı bir hekim dışı kişi tarafından yapılan yetkisiz geleneksel ve tamamlayıcı tıp ve ilaç uygulamaları: bir olgu sunumu - Yaşar Teke, Hacer; Taşkıran, Melike; Aydogan, Halit Canberk (Adli Tıp Bülteni, 2025)
İnternetin yaygınlaşması ve dijital mecraların denetimsiz kullanımı, hekim olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen yetkisiz tıbbi uygulamaların görünürlüğünü artırmış ve bu durum halk sağlığı açısından ciddi riskler doğurmuştur. Bu çalışma, tıbbi eğitimi bulunmayan yabancı uyruklu bir kişinin, Türkiye’de hijyen koşullarına aykırı biçimde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları gerçekleştirmesini konu alan bir olgu sunumudur. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine (SABİM) yapılan bir şikâyet üzerine yürütülen denetimlerde, ilgili kişinin geçerli bir tıbbi sertifikaya sahip olmadığı belirlenmiş ve olay yargıya taşınmıştır. Olgu, mevzuatın ve denetim mekanizmalarının yetersizliğini ve göçmen topluluklar arasında alternatif sağlık arayışlarının doğurduğu boşlukları ortaya koymaktadır. Bu tür uygulamaların önlenmesi yalnızca yasal düzenlemelerle değil, aynı zamanda etkin denetim, kamuoyu farkındalığı ve göçmenlere yönelik kapsayıcı sağlık politikaları ile mümkündür. Ayrıca, halk sağlığı güvenliğini tehdit eden bu tür uygulamalara karşı multidisipliner bir hukuki çerçeve oluşturulması elzemdir.