Psikiyatristlerin ve Acil Tıp Hekimlerinin Kadına Yönelik Şiddet ile İlgili Olarak Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi Suçu Hakkındaki Görüşleri: Durum Tespiti ve Değerlendirmeler - Yılmaz Karaman, İmran Gökçen and Oktar, Seyhan and Köse, Cansu and Çanakçı, Mustafa Emin and Taşkın, Ozan Ercan (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 280. maddesi sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmesi hakkındadır. Kadına yönelik şiddete (KYŞ) maruz bırakılmış hastalar ile sık karşılaşan psikiyatristler ve acil tıp hekimleri, hastanın adli bildirim yapılmasını istemediği durumlarda bir ikilemde kalmaktadır: Yasal olan suçu bildirmek iken, bazı durumlarda adli bildirimin yapılması hastanın ruhsal ve fiziksel güvenliğini tehdit edebilmektedir. Bu sebeple hekimlerin konu hakkındaki güncel görüşlerini araştırma ihtiyacı doğmuştur. Yöntem: Araştırmaya 138 psikiyatri, 70 acil tıp hekimi katılmıştır. Uygulanan çevrim içi ankette katılımcıların TCK 280. maddesi ile ilgili bilgi düzeyi, KYŞ ile ilgili tutumu, KYŞ olgularıyla ilgili deneyimleri sorulmuş; fiziksel şiddet (FŞ) ve cinsel şiddet (CŞ) olgu sunumları üzerinden adli bildirim yapma ve tıbbi kayıt tutma eğilimleri incelenmiştir. Bulgular: Sunulmuş olan olgu örnekleri ile ilgili olarak hekimlerin tıbbi kayıt tutma ve adli bildirim yapma eğilimleri hem FŞ için, hem de CŞ için farklılık göstermektedir. Acil tıp hekimlerinin KYŞ olgularında adli bildirim yapma eğilimi psikiyatristlerden fazladır (her biri p<0.001). FŞ olgusunda adli bildirim yapma ve tıbbi kayıt altına alma (her ikisi için p<0.001) eğiliminin CŞ’den daha yüksek olduğu saptanmıştır. FŞ için olgu bildiriminde bulunmada uzman hekim olmanın bildirim yapma olasılığını 2.1 kat arttırdığı görülmüştür (p=0.009). Psikiyatristlerin tamamı, acil tıp hekimlerinin ise %91’i verilen olgu sunumlarında hastalarının fiziksel güvenliği hakkında endişe duymaktadır. Sonuç: Mevcut hali ile sağlık mesleği mensubunun suçu bildirmemesi suçu, hekimleri hastanın iyiliği için doğru olanı yapmak ile yasal olanı yapmak arasında bir ikilemde bırakmaktadır. İlgili kanunun gözden geçirilmesi ve hekimlere KYŞ olgularının adli boyutları hakkında eğitim verilmesi gerekmektedir.