COVID-19 Pandemisinin Adli Tıp Asistanlik Eğitimine Etkisi - Yıldırım, Mahmut Şerif; Aydogan, Halit Canberk; Zengin, Hatice Yağmur; Akçan, Ramazan; Tümer, Ali Rıza (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç: Bu makale, SARS-CoV2 salgınının adli tıp asistanlık eğitimine etkisini değerlendirmeyi ve pandeminin Türkiye’deki adli tıp asistanlarının eğitimine katastrofik etkilerini önlemek için asistanlık eğitimi standardını korumak amacıyla uygulanan yöntemleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Yöntemler: “Adli Tıp Asistanları” ve “Anabilim Dalı Başkanları”na yönelik olarak iki adet online tabanlı anket hazırlanmıştır. Anket-1, 125 adli tıp asistanı tarafından ve Anket-2, Türkiye’nin farklı bölgelerinden 18 Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı tarafından tamamlanmıştır. Bulgular: Pandemi öncesinde klinik eğitim uygulamasına başlayan asistanların yarısından fazlası klinik uygulamalı faaliyetlerin sayısında azalma olduğunu, asistanların yarısı ise pandemi nedeniyle ders/toplantılara ara verildiğini belirtmiştir. Eğitim etkinliklerinde uzaktan eğitim/toplantı uygulamaları asistanların %83,2’si (n=104) tarafından "kısmen faydalı" veya "faydalı" bulunmuştur. Uygulamalı otopsi eğitiminde bir değişikliğe dikkat çeken asistanlar, bu değişikliğin adli tıp asistanlık eğitimlerini olumsuz etkilediğini bildirmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın çıktıları uygulamalardaki olası kötüleşmeyi önlemeye ve bu tür beklenmedik sorunlara etkili yanıtları belirlemek için ülkemizde ve dünya çapında adli tıp uzmanlık eğitimini iyileştirmeye olan ihtiyacı göstermektedir.