Suça Sürüklenen Çocukların Değerlendirilmesi: Retrospektif Bir Çalışma: Ergen ve Çocuk Suçluların Değerlendirilmesi - Hösükler, Erdem; Yılmaz, Aziz; Erkol, Zehra Zerrin (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Giriş: Suça sürüklenen çocuk ve ergenlerin değerlendirilmesi erişkin suçlulardan farklı olmalıdır. Bu çalışmada suça sürüklenen çocukların niteliklerinin incelenmesi ve literatür ışığında tartışılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversite Adli Tıp Anabilim Dalına ve Bolu Adli Tıp Şube Müdürlüğünde 01.01.2016 – 31.12.2018 tarihleri arasında muayene edilen suça sürüklenen çocuk ve ergenlerin tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Toplam 237 çocuk ve ergen çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların %76,8’i (n:182) erkek, %23,2’si (n:55) kızdı. Olguların yaş ortalaması 13,38±0,83 idi. Olguların %80,6’sı çekirdek ailede yaşıyordu. Olguların 22’si (%9,3) herhangi bir işte çalışıyordu ve altmış dördü (%27) bir veya daha fazla madde kullanım öyküsüne sahipti. Vakaların %47,7’si kasten yaralama suçu, %20,3’ü ise hırsızlık suçu işlemişti. 152 olgu (%64,1) ilk kez suç işlemişti. 110 (%46,4) olgu suçu bir grup arkadaşı ile birlikte işlemişti. 47 olguda (%19,8) psikiyatrik bozukluk vardı. Olguların %60,8’inde (n:144) suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadıkları ve davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Sonuç: Çocuk Destek Merkezlerinin sayısının arttırılması ve bu merkezlerde suça sürüklenen çocuklar için etkili müdahale yöntemlerinin geliştirilmesi ve bunun için daha fazla sayıda çalışma yapılması gerekmektedir.