Tekrarlayan İntihar Girişimlerinin Sosyodemografik Özelliklerinin ve Sonuçlarının İncelenmesi:Ankara İli Örneği - Kabadayı Şahin, Esra; Şan, İshak and Bekgöz, Burak and Albay, Burhan (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç: Tekrarlayan intihar girişimi, tamamlanmış intiharın en güçlü yordayıcı faktörlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı Ankara ili 112 Acil Servis Hizmetleri (ASH) komuta merkezine tekrarlayan intihar girişimi nedeniyle yapılan başvuruların sosyodemografik verilerinin ve girişim sonuçlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ankara 112 ASH komuta merkezine 2017-2019 yılları arasında birden çok intihar girişimi nedeniyle başvuran 15 yaş ve üzeri vakaların sosyodemografik özellikleri ve intihar girişimine yönelik değişkenleri elektronik kayıtlar üzerinden incelenmiştir. Bulgular: Ankara ilinde üç yıl içinde intihar girişimi nedeniyle 8231 başvuru olmuştur, bu başvuruların 847’si (%10,3) tekrarlayan intihar girişimiydi. Tekrarlayan intihar girişiminde bulunan toplam 344 kişi olup, bu kişilerin %62,5’i erkek, %37,5’i kadındı. Tekrarlayan intihar girişiminde bulunanların büyük çoğunluğunun (%79,9) girişim sayısı iki olarak saptandı. İntihar girişimi sonucu olan ölümlerin büyük kısmı (%6) ilk girişim sonucuydu. Tekrarlayan intihar girişimleri içinde ise tamamlanmış intihar oranı %1,5 olup, hepsi ikinci intihar girişimindeydi. Her iki cinsiyette de en sık intihar girişim yöntemi ilaç ve kimyasal madde kullanımı olup tamamlanmış intiharlarda en sık kullanılan yöntem ateşli silah ve ilaç/kimyasal madde kullanımı idi. Mevsimlere, günlere ve saatlere göre değerlendirildiğinde cinsiyetler arasında ve intihar girişimleri ile tamamlanmış intiharlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma ülkemizde tekrarlayan intihar girişimlerinin sosyodemografik özelliklerinin incelendiği ilk çalışmadır. Tekrarlayan intihar girişimlerine müdahalenin yanı sıra; ilk intihar girişiminde bulunma riski olan, yüksek riskli gruplara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi önemlidir.