Yıldırım Ölümleri: 10 yıllık Retrospektif bir çalışma (2007-2017): Yıldırım Ölümleri - Ketenci, Hüseyin Çetin; Altınok, Mehmet; Çakır, Emel; Aydogdu, Halil ilhan; Beyhun, Nazım Ercüment (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Giriş: Yıldırım, hava koşullarına bağlı ölüm ve yaralanmaların önemli bir nedenidir. Yıldırıma çarpılma riski dış ortamda çalışanlarda daha yüksektir. Metod: 2007-2017 yılları arasında gerçekleşmiş ve ... arşivlerinden elde edilen 19 yıldırım düşmesi olgusu retrospektif olarak değerlendirildi. Demografik veriler, olaylar, olay yerinde diğer yaralı veya ölü canlıların varlığı, tanık ifadeleri, olay yeri hakkında yargı makamları tarafından gönderilen bilgiler, dış otopsi muayenesi, viseral organ hasarının varlığı ve histopatolojik - toksikolojik bulgular toplandı ve analiz edildi. Bulgular: Olguların yaş aralığı 8-75 yaş arasında ve 15’i erkekti. Vakaların 9’u çobandı. Vaka sayısı Haziran ayında 9 vaka ile zirve yapmıştı. Ölenlerin 17’si dış mekanlarda bulundu. 8 olgunun (% 42) dış muayenesinde Lichtenberg figürü vardı. 10 olguda elektrik giriş bölgeleri baş ve boyundu (%53). Özellikle akciğerlerde ve beyinde kanama, kontüzyon ve laserasyonların yıldırımın patlama etkisinden kaynaklandığı düşünülmüştür. Histopatolojik incelemelerde subepidermal kabarcıklanma, epidermis ve dermis hücresi uzaması, intraepidermal veziküller ve kollajen denatürasyonu bulunmuştur. Sonuç: Yıldırım dış ortamlarda ölüme neden olabilen hava kaynaklı bir olaydır. Lichtenberg figürü, akciğerlerde ve beyinde makroskopik kanama ve histopatolojide subepidermal kabarcıklanmalar görülebilir. Toplumda yıldırım çarpması risklerine yönelik farkındalık eğitimleri yapılmalıdır.