Standardize Adli Ölü Muayene Formu - Polat, Mustafa Önder; Meriç, Çağdaş; Altun, Gürcan (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Doğal nedenlerden kaynaklanmayan ölümlerde; ölünün adli muayenesinde tıbbi belirtiler, ölüm zamanı ve ölüm nedenini belirlemek için tüm bulguların saptanması gerekir. Öncelikle adli tıp uzmanları tarafından yapılması gereken bu muayenelerin birinci basamakta yer alan hekimler tarafından da yapıldığı bilinmektedir. Bu çalışmada, adli ölü muayenesine katılan hekimlere yol gösterici olacağını düşündüğümüz standardize bir form geliştirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Adli ölü muayenesi formu oluşturulurken sahada kullanılan genel adli muayene rapor formu örnek alındı. Form; kimlik tespiti, ölüm sonrası ortaya çıkan bulgular, yaralanmaya ilişkin lezyonlar ve ölüm nedenini belirten bölümlerden oluşturuldu. Lezyonların işaretleneceği vücut diyagramları eklendi. Tartışma: Genel adli muayene rapor formları ile adli olgulara düzenlenen raporlarda belirli bir standardizasyon sağlandığı bilinmektedir. Ülkemizde adli ölü muayenesi için kullanılan standart bir form bulunmamaktadır. Ölü muayenesi ile otopsi arasındaki süre uzadıkça, ölüm sonrası ortaya çıkan bulgular değişebilmektedir. Bu nedenle, ölü muayenesi sırasında saptanan bulguların eksiksiz ve doğru tanımlanarak kayıt altına alınması gereklidir. Bu süreçte oluşan eksiklik ya da yanlışlıklar adaletin işleyişinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Ölü muayenesine katılacak hekimlerin gereksinimlerine uygun bir biçime dönüştürülecek bu formun kullanılmasıyla uygulamadaki eksikliklerin azaltılabileceği ön görülmektedir.