Kulak Ölçü ve Yerleşiminde Yaşa Bağlı Metrik Değişimler - Sezgin, Nurdan; Ersoy, Gökhan (Adli Tıp Bülteni, 2020)
Bu çalışmada, insan yüz profilinde ve kulakta, yaşla birlikte meydana gelen değişiklikler iki cinsiyette de metrik olarak incelendi. Elde edilen değerlerden istatistiksel olarak anlamlı sonuç verenler çalışmaya dahil edildi ve bunların içinde yaşla birlikte sürekli artma/azalma gösteren değerlere odaklanıldı. Çalışmada 166 kadın, 203 erkek olmak üzere 369 gönüllünün yan yüz ve kulak görüntüleri üzerinden ImageJ programıyla ölçüler alındı. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve yan yüz ve kulak alan hesaplamalarıyla birlikte, 19 antropometrik nokta kullanılarak doğrusal mesafe ölçümleri alındı. Elde edilen veriler SPSS 20.0 (Statistical Package fort he Social Sciences) programına kaydedildi ve analizi yapıldı. Genel olarak iki cinsiyette de kulak bölgesinde alınan doğrusal mesafe ölçümlerinde yaşla birlikte artış olduğu gözlendi. Yan yüz üzerinden alınan ölçülerde kadınlarda istatistiki olarak anlamlılık gözlenmezken, erkeklerde 13 ölçü içerisinde yalnızca 4 tanesinde sürekli artış olduğu belirlendi. Bu çalışmanın amacı, insan yüz profilinde ve kulakta yaşla birlikte meydana gelen değişikliklerin metrik olarak incelenmesi ve ileride yapılacak yaş tahmin çalışmalarına katkı sağlamasıdır.