Genç Yetişkinlerde İkinci ve Dördüncü Digit Uzunluklarından Boy Uzunluğu Tahmini - Mutluay, Şükriye Deniz; Bozkır, Memduha Gülhal (Adli Tıp Bülteni, 2019)
Amaç:Femur, humerus gibi uzun ekstremite kemiklerinden boy tahmini, adli incelemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağ ve sol el ikinci (2D) ve dördüncü parmak (4D) uzunluklarından boy tahmini yapmaktır. Gereç ve Yöntem:Örneklem grubu19-21 yaş aralığında olan 70 erkek ve 70 kadın olmak üzere toplam 140 genç erişkinden oluşmuştur. Sol ve sağ ellerinin 2D ve 4D uzunlukları dijital elektronik kumpas kullanılarak ölçülmüştür. Parmakların uzunluklularınıölçmek için proksimal metakarpophalangeal kıvrımdan başlanarak, parmakların uçlarına kadar olan uzunluk esas alınmıştır. Antropometrik ölçümlerile boy arasındaki potansiyel etkileşimleri belirlemek amacıyla tek yönlü ANOVA vePearson Korelasyon katsayısı, SPSS programı kullanılarak hesaplanmıştır. Doğrusal ve çoklu regresyon denklemleri de geliştirilmiştir. Bulgular:Sağ ve sol parmakboyu değerleri arasındaki farklar her iki cinsiyet için istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.001). Toplamda, erkeklerin antropometrik ölçümleri kadınlardan anlamlı derecede yüksekti. Boy ile ikinci ve dördüncü parmak uzunlukları ölçümleri arasındaki korelasyon katsayıları, istatistiksel olarak anlamlı pozitif bulundu. Erkeklerde boy ve parmak uzunluğu arasındaki en yüksek korelasyon katsayısı, sağ ikinci parmakiçin (r=0.505) ve kadınlarda sol ikinci parmak için (r = 0.596) olarak hesaplandı. Regresyon denklemleri, tahmini boy ile gerçek boy karşılaştırılarak doğruluk açısından kontrol edildi. Tartışma ve Sonuç: Doğrusal ve çoklu regresyon modelleri, her iki cinsiyette de 2D ve 4D parmak uzunlukları ölçümlerinden boy uzunluğunun tahmin edilmesinde kullanılabilir.