Mekteb-i Tibbiye-i Adliye-i Şahane Uzerine - Özdemir, Mehmet Hakan (The Bulletin of Legal Medicine, 2015)
Derginizde Hülya Öztürk, Cezmi Karasu tarafından kaleme alınan “ MEKTEB-İ TIBBİYE-İ ADLİYE-İ ŞAHANE’NİN KURUCUSU CHARLES AMBROİSSE BERNARD’IN ESERLERİ VE OSMANLI’YA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME” başlıklı yazıyı büyük bir keyifle okudum. Dr. Bernard’ın 6 yıl gibi bir sürede yaptıkları karşısında şaşırmamak, ona saygı duymamak elde değil. Yazıyı okuduğumda ilk aklıma gelen ve yıllardır düşündüğüm “Mekteb’i Tıbbiye’i Adliye’i Şahane” acaba nasıl bir mekan dı? sorusu aklıma yine takıldı. 1839 tarihinde Linardi Sokağında (Bugünkü Eski Çiçekçi sokağı) açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, maalesef 11 Ekim 1848 günü çıkan bir yangın sonucu yok olmuştur. Merakımı özel bir koleksiyonda bulunup yayınlanan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’nin resmi ve verdiği diplomayı görünce giderdim. Bu yazıyı okuyunca resimleri dergi okuyucuları ile paylaşmak istedim. Bu yazının dergide yayınlanmasını sağlayan editöryal kurul üyelerinin ve kaleme alan Hülya Öztürk, Cezmi Karasu’ya bir kez daha teşekkürler. Resim1: Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane. (Fransız ressam Marius Fearud tarafından çizilmiş, Semavi Eyice koleksiyonu) Resim 2: Diploma