The Incel Phenomenon: Psychological traits, processes of radicalization, and forensic - Erk, Mehmet Aykut; Fırat, Sunay; Dokgöz, Halis (The Bulletin of Legal Medicine, 2025)
Bu çalışma, “incel” (involuntary celibacy) alt kültürünün psikolojik, sosyolojik ve adli boyutlarını ele almaktadır. İnternet forumlarından doğan incel ideolojisi, başlangıçta bireylerin yalnızlık ve dışlanmışlık deneyimlerini paylaşmalarına aracılık ederken zamanla radikalleşerek kadın düşmanlığı (mizojini), nefret söylemi ve şiddeti meşrulaştıran bir yapıya dönüşmüştür. Çalışmada “Genç Erkek Sendromu” çerçevesinde risk alma, agresyon ve toplumsal dışlanma eğilimleri tartışılmış; incel ideolojisinin biyolojik determinizm ve partner bulma başarısızlığı üzerine inşa edildiği vurgulanmıştır. Tallahassee Yoga Stüdyosu saldırısı, A.K. vakası üzerinden yapılan analizler, çevrimiçi radikalleşmenin fiziksel şiddete dönüşme riskini ortaya koymaktadır. Incel olgusunun bireysel patolojilerin yanı sıra toplumsal cinsiyet normları, dijital kültür ve sosyal hayal kırıklıklarıyla şekillendiğini göstermektedir. Çalışma, Türkiye’de incel alt kültürünün anlaşılmasına katkı sağlamakta ve mikro, mezo, makro düzeyde önleyici politika önerileri sunmaktadır.